03 juni, 2012

Laks til aftensmad

I går fik vi laks til aftensmad. Det var meningen, at det skulle have været indbagt laks, men jeg havde ikke butterdej i fryseren (som jeg troede), og butikkerne var lukket - dem med fornuftige priser i hvert fald! Jeg havde heller ikke helbladet spinat i fryseren, så egentlig kunne vi ikke få lavet det, men nu var laksen taget op af fryseren, så ét eller andet måtte jeg finde på...

Opskriften er som følger:
130 g babyspinat
15 g smør
1 stort skalotteløg eller 1 lille løg, skåret i tern
110 g ricottaost
30 g revet parmesan ost
lidt revet muskatnød
salt og peber
450 g butterdej i plader
300 g laksefilet, delt i 4 lige store dele
1 æg, sammenpisket

Kog spinaten i 1 spsk. vand i 2 minutter. Rør i den, og kog den i 2 minutter til, til den er faldet sammen. Lad den dryppe af og afkøle i en si.










Smelt smørret, og steg løget ved svag varme i 8 til 10 minutter, til det er blødt. Hæld det i en skål, og lad det køle af.









Pres vandet af spinaten med hænderne. Hak den, og kom den i skålen med løg sammen med ricotta, parmesan og muskatnød. Krydr blandingen med salt og peber.







Del dejen i fire stykker. Selvom dejen er klar til brug, skal den være tyndere, så hvert stykke rulles ud til en rektangel på ca. 16x40 cm. Del hvert stykke i to - de skal være ca. 16x20 cm hver.








Læg et stykke laks på et stykke udrullet dej, krydr med salt og peber, og fordel en fjerdedel af spinat-ricottablandingen over laksen. Pensl med lidt sammenpisket æg rundt om laksen.





Dæk så omhyggeligt laksen med det andet stykke dej (eller fold et større stykke op over laksen), og tryk dejen godt sammen i kanterne. Skær dejen til, så den ligner en fisk. 

Det er sjovt at have børn med til at hjælpe til, for de går meget op i at få den til at ligne en fisk.




Pynt fiskene med dejrester - her er børn også en gave - og pensl til sidst  med sammenpisket æg.
Læg dem i køleskabet i 1 time.




Forvarm derefter ovnen til 200°C.



Pensl igen med sammenpisket æg, og bag pakkerne på en bageplade med bagepapir i ca. 25 minutter, til de er gyldne og gennembagte.



Serveres med grøn salat og nye kartofler. Eller en lækker pastasalat...

Jeg havde som sagt hverken butterdej eller spinat på lager, så jeg måtte jo opfinde erstatning... Første beslutning var, at det ikke blev indbagt. Anden beslutning omkring spinat... ja, det erstattede jeg med snittet iceberg-salat. Og fremgangsmåden var så efter opskriften...



Her ligger laksesiden så med fyldet ovenpå.












Lidt tættere på, så man nemmere kan se det...














Her er laksen så færdigbagt - den fik ca. en halv time ved 150°C i varmluftovnen.












Jeg serverede en pastasalat til med rød pesto, og det smagte himmelsk







Rigtig god fornøjelse og Bon Appetit!



Ingen kommentarer:

Send en kommentar